Catering kan se olika ut

Catering och flygplansmat

Vad brukar du äta när du är ute och flyger? De flesta är nog sedan länge bekanta med flygplansmat, men har du tänkt på att det är skillnad mellan maten som serveras, beroende på vilket bolag du flyger med? Utbudet kan sträcka sig från en tätt inpackad smörgås med gummiaktig ost till riktigt fina måltider som tycks komma rykande färska från spisen. Allt beror på vilken catering som flygplansbolaget har använt sig av eftersom det är på cateringföretaget som menyn bestäms och tillagas. Catering till flygplan ser lite annorlunda ut än om man skulle äta en måltid nere på marken.

Catering ovan molnen

De flesta känner till att det finns vissa restriktioner när man flyger. Man får inte ta med sig vätskor i för stora förpackningar in i kabinen och man måste gå igenom en säkerhetskontroll innan man kliver på planet. Detta är en av anledningarna till att det ofta tar lång tid att gå på ett flygplan, alla moment är noggrant uttänkta och övervakade. Samma sak gäller med maten. Om ett flygplansbolag beställer catering måste all mat säkerställas, vilket genomförs i ett särskilt system.

Det är Transportstyrelsen som bestämmer vilken mat och dryck som får följa med ombord på ett flygplan. De bestämmelserna gäller både för privatpersoner och företag eller restauranger som ordnar catering. Transportstyrelsen har mycket information i frågan och i deras instruktioner kan du läsa exakt vilken dryck som är tillåten och i vilken mängd. I början av 2000-talet blev restriktionerna hårdare, vilket troligen har att göra med terroristattentaten i USA där flygplanskapare hade tagit sig ända in i cockpit där de sedan tog över planen.

Mat som mat?

Vad sägs som att knapra i sig grillad drakhuvudfisk och torkat ris på väg till Japans huvudstad Tokyo? Eller vill du kanske sätta tänderna i en potatiskaka i luften mellan Köpenhamn och Frankfurt? Det är verkligen skillnad på mat och mat ombord. Menyn som erbjuds beror på flera aspekter, dels hur lång flygresan är och om catering ombord ingår i det ursprungliga priset eller inte. Vissa flygbolag serverar olika mat i första klass och ekonomiklassen så att flygresenären kan välja.

Catering ombord är en viss utmaning. Varje människa som någon gång har ätit en matlåda på jobbet känner nog igen sig i att maten smakade bättre när den kom direkt från spisen kvällen innan. Det kan vara svårt att behålla alla smaker och framförallt måltidens utseende. Samma utmaning gäller vid flygplansmat. Eftersom säkerhetsbestämmelserna är såpass hårda är nästan all mat förpackad i mindre versioner. För att hålla födan fräsch är den inplastad eller paketerad i folie, innan den värms upp av flygplanspersonalen på plats inne i planet.

Om du går på diet och inte kan äta vad som helst, kan en medhavd matlåda på flyget vara att föredra. Oftast är det inga problem att ta med sig egen mat på flygplan. På nätet finns en mängd olika smarriga recept på bland annat LCHF-bröd, pajdeg och pizzabottnar.

Maten som serveras ombord

Alla flygplansbolag som serverar mat ombord på sina flighter använder sig av catering. Detta beror på att det är smidigast men framförallt på att det finns så mycket säkerhetsregler kring flygplan överlag. I Sverige är det Transportstyrelsen som bestämmer vad både privatpersoner och företag får ta med sig ombord i form av mat och dryck. De bestämmer också i vilken mängd du får medta din föda. Flygplansmat har ibland ett dåligt rykte men kvaliteten och smaken skiljer sig mycket åt från bolag till bolag.