Visby har ett stort antal restauranger som serverar lammkött

Matkultur i Visby

Vad är det som lockar över 600 000 besökare till Gotland varje år? Världsarvsförklarade Visby erbjuder besökaren en exotisk sommar i Sverige. Tillsammans med ringmuren, Almedalen, solen, havet och stränderna bjuder Visby dessutom på en mycket spännande matkultur. 2013 utsågs ön till ”Årets matlandethuvudstad”. Det soliga och milda havsklimatet tillsammans med den kalkrika jorden gör att råvarorna håller en mycket hög kvalitet. Här växer även arter som är ovanliga i övriga landet. Dessutom får köttet en egen och speciell karaktär på grund av de vilda örter som växer på djurens betesmarker.

Visby har råvaror av hög kvalitet

I Visby kan besökaren njuta av de lokala specialiteterna från ön. Restauranger, caféer och gårdar över hela ön bjuder på kulinariska upplevelser. Många serverar traditionella rätter rika på näring från ön medan andra bjuder på nya rätter skapade av de lokala råvarorna. Ramslök växer vilt på Gotland där den trivs väldigt bra. Den kom till ön med munkarna som använde dem till marktäckare i humleodlingarna. Den har en frisk vitlökssmak och kan med fördel användas till att göra bland annat pesto. Ramslök har på senare år blivit mycket populär som smaksättare bland kockar i Sverige.

I närheten av Slite på Gotland, ligger Mallgårds rökeri. Mallgårds rökeri är det enda rökeriet på Gotland som eldar med ved. Där är all kött närproducerad och man kryddar köttet enligt gamla gotländska recept.

Du kan inte lämna Visby utan att ha provat tryffel, som även kallas för öns svarta guld. Svampen växer under jorden i symbios med ek och hassel. Det går att hitta den på flera ställen på ön. På hösten när den är färdig att plockas ger den ifrån sig en doft som gör det möjligt för tryffelsvinen eller tryffelhundarna att hitta den. Det räcker med endast en liten bit för att skapa en gastronomisk upplevelse. I November hålls en tryffelfestival med tryffeljakt och tryffelmarknad.

Kända gotländska rätter

I Visby hittar ni ett flertal restauranger som serverar öns traditionella rätter. Olika rätter med lamm är väldigt populärt. Lammsnäcka är en känd gotländsk specialitet. Det är biffar som är gjorda av malt fläsk- och lammkött tillsammans med riven potatis. Rätten serveras med rotmos och kajpsås. Kajp kallas även skogslök. Den liknar purjolöken fast är mindre och har starkare smak. En annan rätt gjord på lamm är lammskalle som har en tusenårig tradition. Det är helt enkelt panerade lammskallar som har griljerats i ugnen. Vågar du prova på det?

Saffranskrokus odlas på Gotland och när ni är i Visby får ni inte missa specialiteten saffranspannkaka. Det heliga talet sju spelar stor roll i tillverkningen av saffranspannkakan. Det ska vara sju ingredienser från Gotland, sju ska ha kommit med båt från varmare länder och ugnen ska eldas med sju kast ved. Pannkakan är gjord på risgryn, grädde, honung, mandelmassa, saffran, kanel och kardemumma. Den gräddas i ugnen och serveras med grädde och salmbärssylt. Salmbär är släkting till björnbär. Sylten är ett måste till saffranspannkaka. Bären används även till att göra dricka av.

Nya rätter och traditionella ingredienser

Gotland har en gammal matkultur men många av rätterna har kommit till även under 1700- och 1800-talet. Först och främst tänker man på lamm när man pratar om gotländsk matkultur. De flesta restauranger i Visby har någon rätt där lammkött ingår. De örtrika betesmarkerna ger köttet en karaktäristisk smak som du inte kan finna på andra ställen i Sverige. Köttet, vildlaxen, vårens primörer som sparris och ramslök tillsammans med rotfrukter används i stor utsträckning när man utvecklar nya maträtter på Gotland.