Världens största flygplatser

Ett försenat flyg skapar ofta irritation för den som är ute och reser. Flygplatser kan dessutom vara mycket stressande. Men om du vistas på en av de bästa eller största flygplatserna kan du istället se det som en chans att ta del av alla faciliteter som flygplatsen har att bjuda på. Kanske blir du frestad att ta lektioner i pilates eller prova Tysklands bästa korvar? För att avgöra vilka som är världens största flygplatser beror det helt på hur man räknar. En del kan skryta med att ha flest internationella passagerare och en del toppar listan med att ha flest antal passagerare totalt, inklusive inrikespassagerare.

Flygplatser som har flest antal passagerare per år

Atlanta International Airport i USA toppar listan och är världens största flygplats med cirka 100 miljoner passagerare per år. Anledningen till flygplatsens topplacering är att den ligger strategiskt placerad och når 80 procent av alla amerikanska flygplatser inom två timmar. Dessutom är läget i södra USA lämpligt för resor till olika delar av världen. Den har således ett enormt stort antal inrikespassagerare. På andra plats kommer Beijing Capital International Airport med över 80 miljoner passagerare per år. Ett intressant fakta är att flygplatsens terminal 3 är den 6:e största byggnaden i världen.

Flygplatsen som årligen besöks av cirka 70 miljoner passagerare är Heathrow Airport i London. Denna är också är Europas största. Härifrån utgår flyg till jordens alla hörn och många svenskar som ska resa vidare till Nord-, Syd- och Centralamerika samt Karibien mellanlandar ofta här. På andra plats bland flygplatser i Europa hamnar Charles de Gaulle utanför Paris med omkring 58 miljoner besökare per år. Nordens största flygplats är Kastrup i Danmark med 24 miljoner passagerare per år och Sveriges största flygplats Arlanda kan stoltsera med 19 miljoner besökare per år.

I Thailand är Bangkok-Suvarnabhumis internationella flygplats landets största. Flygplatsen, som ligger 30 km utanför Bangkok, besöks av 41 miljoner passagerare årligen. För många är det en dröm att resa till Thailand då landets fantastiska kultur, varma klimat och gästvänliga folk lockar.

Flygplatser i världen

Bäst i världen och i Europa

Vad sägs om ett härligt bad i en pool på takterrassen, vandra i en orkidéträdgård eller besöka ett fjärilshus? Det är möjligt. Singapore Changi Airport röstades fram som världens bästa flygplats för fjärde året i rad. Flygplatsen har dessutom flera biografer som håller öppet dygnet runt. Av alla flygplatser i Europa toppar München med att vara den bästa. Här finns en stor utomhuspark där barnen kan rasa runt innan det blir dags för boarding. Flygplatsen kan dessutom skryta med över 50 restauranger och barer där du bland annat hittar Tysklands bästa öl, korvar och ostar.

Det cirkulerar mycket statistik om flygning, också vad det gäller farliga och skrämmande flygplatser. Statistiken varierar beroende på hur många som har tillfrågats och vilka frågor man ställt. En undersökning visar att Port Harcourt i Nigeria klassas som den värsta med motiveringen att personalen är otrevlig, luftkonditioneringen inte fungerar och att ankomsthallen utgörs av tält. Världens mest skrämmande och farliga flygplats är Courchevel som ligger på 2 000 meters höjd i franska alperna. Landningsbanan på 525 meter påminner mest om en skidbacke. Landningen måste alltid ske i uppförsbacke, annars hinner inte planet stanna i tid.

Konsumtion på flygplatser

Omkring 1,5 miljarder människor reser med flyg varje år. Svenskarna spenderar cirka 50 miljarder kronor per år på resor. På flygplatser konsumeras det för otroligt stora summor pengar. Många svenskar inleder sin semestershopping redan på flygplatsen. Flygplatsernas knep är att se till att det ska vara minimalt med sittplatser vid incheckningsdiskarna och bagagebandet, allt för att du inte ska stanna där. De vill istället att du ska slå dig ner på en bar, en restaurang eller shoppa i någon av alla butikerna. Tanken är att du ska konsumera så mycket som möjligt medan du väntar på att gå ombord planet.